Text - Den kvinnliga mystiken. 2017

Från arkivet. En beställningstext som skulle supplera verken på utställning ‘Stronger then dirt’ på det konstnärsdrivna galleriet Nordisk Ambassade 2017. Den blev bortvald i sista minut, så nu här i stället:

Feminin adj. ~t 
som har utpräglat kvinnliga egenskaper eller som är kvinna : en ~ motsvarighet till Strindberg BET.NYANSER: a) ibland med negativ bibetydelse, särskilt om män: en förvekligad, nästan ~ yngling b) om ord, särskilt substantiv som böjs på samma sätt som många substantiv som betecknar varelser av honkön

Myt subst. ~en ~er 

berättelse om övernaturliga ting, nedärvd från äldsta tider ursprungligen religiöst motiverad som komplement till riten; numera ofta ansedd som uttryck för en (allmängiltig) tolkning av tillvaro. BET. NYANSER: a) försvagat allmänt spridd felaktig föreställning som vissa krafter strävar att bevara av ideologiska skäl: ~en om klassamhällets bortdöende; de många ~erna om hjältekonungen b) ytterligare försvagat lögn(berättelse) (NE, Nationalencyklopedin 2017)

 Jag lyssnade på ett radioprogram där en manlig journalist sa: om någon skulle komma fram till mig och säga att jag är omanlig, skulle jag bli arg och sårad. Att det var en förolämpning, var en självklarhet, utan att han riktigt förstod vad den innebar. Vad betyder omanlig? Vad betyder okvinnlig? Är det bättre att vara okvinnlig än omanlig? Om du är man? Om du är kvinna?

 Under juldagarna läser jag sjätte volymen i en manlig författares hyllade verk. Han återkommer till sin rädsla för att verka feminin. Han fruktar det feminina spöket tänker jag. Duda använde uttrycket i ett mail hon skickade till mig inför utställningen. Det feminina spöket. Plötsligt var det där när han skulle stryka håret bakom örat, och gjorde honom självmedveten. Rörelsen med handen kanske kunde uppfattas som feminin av andra runt omkring? 

De senaste åren har det brett ut sig säger de. Det feminina spöket. Över universiteten och högskolorna. I läkar- och juristkåren. I grundskolan och i litteraturen. Det har gjort det svårare att studera, att koncentrera sig. Inte för kvinnor. Inte för ALLA män, men för de riktiga. För de som inte dricker Cola-Cola Light. Eller vitt vin. Eller äter sallad, om det inte är tillräckligt med kött i, så att den blir maskulin.

Historiskt sett har mannen haft monopol på att definiera vad som ska ses som manligt och kvinnligt. Det har varit de som suttit på pengarna, tagit de flesta bilderna och skrivit historien. De har haft privilegiet att beskriva och definiera världen från sitt perspektiv. Med sin manliga blick som fortfarande idag är svår att undvika, eftersom den är så svår att upptäcka. Den letar sig in under huden, in i blodet. Den känns helt naturlig, du var så ung, knappt vid medvetande, när du lärde känna den. Det har liksom alltid varit så världen sett ut. Men i takt med att tiden gått och gränser korsats, fick den 1975 sitt namn av Laura Mulvey - Male Gaze.

Efter det blev den både lättare att se och bortse ifrån. För fler kvinnor än för män. Inte så konstigt kanske, för kvinnan är den dubbel, den är både i och på kroppen. Det är kanske anledningen till att fler kvinnor arbetar med den kvinnliga rollen än män med den manliga? Fler kvinnor som inom konsten försöker tränga igenom vanans och det förtrognas slöja, genom att beskriva världen på ett lite lite annorlunda sätt, genom att vända blicken och se världen från ett annat perspektiv.